Hiihtämään!

Kun komennukseni alkoi, Ilomantsissa oli toista metriä lunta ja lähes kolmekymmentä astetta pakkasta. Tekoälyinen sihteerini A.I.A. miltei sanoikin työsopimuksen irti, kun haaveilin hiihtämään lähtemisestä. Minkäpä sille mahtaa, laspuusaikojen talviurheilua näyttää Brysselin virkamieskin kaipaavan, vaikka ei sitä tornitalossa lattea siemaillessaan edes tajua. Heti kun sain kosketuksen oikeisiin, puhtaisiin lumihankiin ja näin Parppein hiihtostadionilla täydellisessä kunnossa hohtavat hiihtourat – hiihtomies nousi sisältäni pintaan, pakkasenkin uhalla!

Tarkistuksessani havaitsin, että Ilomantsi on todellakin ollut varsinainen hiihtopitäjä. Vielä 80-90-luvuilla Ilomantsin Urheilijoiden kilpailutoiminta hiihdon saralla oli kukoistavaa ja runsasta, järjestettiin SM-tason kisoja ja niissä myös kotijoukkue menestyi. Seuran edustushiihtäjistä ehkä parhaiten muistetaan Aki Karvonen, arvokisamitaleineen. Tosin muistetaan toki myös Kaisa Varis, hänkin MM-tason mitalisti, joka myöhemmällä urallaan tahrasi maineensa dopingin tähden. Kaisahan ennätti kokeilla myös ampumahiihtoa ja on urallaan maailmancupin kisan siinäkin lajissa voittanut.

Mutta se Pogostan Hiihto! Kyllä urheilusankaruus pullisteli Rytkösen isännän ihon alla, kun kuuntelin Immosen Antin tarinointia upeasta ja perinteikkäästä tapahtumasta. Itse sain osallistua Pogostan Hiihtoon vain unissani, mutta tämä sama oli toteutuma myös muilla hiihtäjillä, niilläkin jotka ovat melkein jokaiseen Pogostan Hiihtoon osallistuneet jo neljänkymmenen vuoden ajan – hiihto jouduttiin peruuttamaan, jo toisena keväänä peräjälkeen. Useampi tuhat uneksijaa on näinä aikoina sivakoinut Pogostaansa, kuka missäkin, kuka millaisellakin tuloksella ja tavoitteella. Oli se Pogostan Hiihto silti huikea kokemus, vaikka vain unissaan!

Ilomantsin Urheilijat on yleisseura, jonka toimintaan kuuluu paljon muutakin kuin Pogostan Hiihto. Erityisesti suunnistus ja pesäpallo ovat olleet viime vuosien aktiivisia lajeja. Odotan kovasti että pääsen näkemään ILU:n kotiottelun Parppein pesäpallokentällä! ILU on vuosien saatossa kilpaillut monissa lajeissa, kuten lento- ja koripallo sekä yleisurheilu. Mikäpä on kilpaillessa, kun 80-luvulla kuntaan rakennettiin komea liikuntahalli täysimittaisine saleineen! Tosin yleisurheilukenttää ei kunnasta nykyisellään löydy, pesäpallokentän laidalle on sijoitettu juoksuradat ja hyppy- ja heittopaikat, mutta varsinainen kenttä puuttuu.

Parppein stadionilla järjestetään nappulakisoja lapsille, talvisin hiihdossa jolloin väitetään paikalla olevan kymmeniä, jopa sata tenavaa. Kesällä lapset kisailevat yleisurheilussa. Näihin perehdyn enemmälti, kunhan lumet sulavat.

2 thoughts on “Hiihtämään!

  1. ILU järjestää Pogostan Hiihdon ohella kälhäkän polkujuoksun syyskesällä, nyt tulevana syksynä jo toista kertaa eli perinteisesti. Siellä kannattaa käydä kipittämässä, on sekä helppoa että haastavaa polkua ja metsätienpohjaa, ja totta kai Petkeljärven maisemat jos ehtii mitä metsiköitä katsella mennessään. Viime vuonna juoksin ja Mäkäräisen Kaisa myös. Laitoin tuohon linkin http://ilu.fi/pogostan+polkujuoksu/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *