Pogosta- tv-sarja ryöpsähti huikeasta ideasta konkreettiseksi, tulokseen tähtääväksi prosessiksi alkusyksystä 2020. Ilomantsin Matkailuosuuskunnan voimakaksikko Jouko Heimonen ja Jorma Lemmetyinen, kiskaisivat ehkä hullultakin kuulostavan prosessin tulille ja lähtivät turhia kainostelematta vierittämään kiveä eteenpäin.
Toteuttajaksi valikoitui tuotantoyhtiö Brainyday omasta maakunnasta, Liperistä. Syyskuun puolivälin tienoilla ideaa pyöritellyt työryhmä lähestyi Vesa Sorolaa käsikirjoittajan pestin osalta. Alkuperäinen aikataulu oli tuossa vaiheessa käsittämättömän optimistinen, hurjimmillaan kuvauksia kaavailtiin jo lokakuun alkupuolelle. Melko pian todettiin ettei kiire tuota hyvää tulosta, ja pitkällisen runttaamisen jälkeen kuvauspäivät ajoitettiin tammikuulle 2021.
Lukuisten suunnittelupalaverien, puhelinneuvottelujen ja hermopinteiden jälkeen, sarjan konsepti saatiin lyötyä lukkoon ja ensimmäiselle jaksolle toteuttamiskelpoinen ja kaikkia osapuolia tyydyttävä käsikirjoitus näki päivänvalon. Usean kuukauden puristus palkittiin, ja sarjan toteutus lähti vyörymään kohti konkretiaa.
Eri suunnitteluvaiheissa sarjan muotoa haettiin ratkaisuilla, joissa pyrittiin yhdistämään kerronnallisuus, aidot ilomantsilaiset ihmiset, paikat ja tapahtumat, sekä huumori ja kiinnostavuus. Kokeiltiin eri variaatioita kertojaäänien, ääninäyttelemisen ja muiden tarinallistamisen keinojen välillä, kunnes päädyttiin ratkaisuun käyttää yhtä kuvitteellista hahmoa, yhden henkilön näyttelemänä, johdattamaan tarinaa läpi esitettävien kohteiden. Näyttelijäksi valikoitui Hermanni Nieminen.
Erään hedelmällisen palaverin seurauksena syntyi sarjan lopullinen asetelma, konsepti – keksittiin ylitarkastajan virka upouuteen Euroopan Unionin virastoon, sekä henkilö virkaa tekemään. Lopulta, osapuilleen viidenteen työversioon käsikirjoituksesta, asettui rooli ylitarkastaja Viljami Rytköselle, EU:n Elinkelpoisuusvirasto VAPA:an.
Alunperin viikkojen mittaiseksi kaavailtu prosessi vei lopulta yli puoli vuotta, ennen kuin Rytkönen pääsee toden teolla tarkastamaan Ilomantsin asioita. Tämän lopputuloksen saavuttamiseksi on tarvittu kosolti jääräpäisyyttä, työntövoimaa ja periksiantamatonta hulluutta. Onneksi näitä elementtejä taustaryhmästä löytyy. Prosessin edetessä myös vahvistui yhteinen näkemys siitä, mitä sarjalla pohjimmiltaan haetaan, ja millä tavalla se halutaan tehdä: haluttiin tuoda Ilomantsin kiinnostavuus esille, ja kertoa se kainostelematta tai kaunistelematta, sopivaan tarinaan kytkettynä. Totta mutta ei liian tosi-TV:tä, kuvitteellista kerrontaa mutta ei pelkkää pelleilyä, aitoja ihmisiä ja oikeita tapahtumia sekä hitunen hulluutta. Niin näköinen Ilomantsi, kuin paikalla elämättä on mahdollista.
Tältä sivulta löydät myös linkkejä taustavoimiin.