Missä se on?

Ilomantsi on Euroopan Unionin itäisin mantereinen alue ( toisin sanoen Välimerellä on joitakin EU:n alueeseen kuuluvia saaria, jotka ovat idempänä kuin Ilomantsi. Idän suuntaan kurottava Suomen nurkka, Ilomantsi, on maantieteellisesti lähempänä Jäämerelle ulottuvaa Vienanmeren lahtea kuin Turun saaristoa. Jäämerellisyys näkyy myös Ilomantsin ilmastossa, lumen määrässä ja pakkaslukemissa Ilomantsi sijoittuu samaan vyöhykkeeseen kuin Oulun yläpuolinen Lappi, vaikka pohjois-etelä-suunnassa onkin lähempänä Keski-Suomea – etelämpänä kuin esimerkiksi Kuopio.

Ilomantsi on kauempana idässä kuin Pietarin kaupunki Venäjällä. Vanhat karjalaiset sisämeret, Laatokka ja Ääninen, ovat Pogostalta katsoen lähempänä kuin Päijänne. Pogostalla onkin aina ollut vahvat siteet Karjalaan, nykyiseen Venäjän Karjalan Tasavaltaan. Ilomantsin alueelta rajan ylitse pääsee vain ammattiliikenne ja puutavara, Niiralan rajanylityspaikkaan Värtsilässä on matkaa vajaat 80 km.

Kulkuyhteydet Raja-Karjalan helmen, Ilomantsin alueelle, ovat paremmat kuin voisi luulla. Valtatie 6 kuljettaa autoilijoita syvältä Etelä-Suomen ruuhkista asti ja kutostie onkin tällä hetkellä yksi helpoimmista ja mukavimmista valtateistä, ajettavuudeltaan ja liikennemääriltään. Toki Joensuun korkeudelta Ilomantsiin on vielä matkaa 75 km, mutta tämäkin yhteys on nykyisellään hyvässä kunnossa.

Ylitarkastaja Rytkönen saapui Brysselistä Joensuuhun lentäen. Helsingistä Joensuuhun pääsee mutkattomasti myös rautateitse. Onpa ratayhteys Joensuun ja Ilomantsin välilläkin olemassa, ollut aina vuodesta 1967 lähtien, valitettavasti henkilöliikenne Ilomantsinradalla päättyi jo -69, eikä henkilöjunia ole liikennöinyt yksittäisiä höyryjunayhteyksiä lukuunottamatta sen koommin. Rautateitse kulkee lähinnä puutavaraa.

Ilomantsiin pääsee myös vesireittejä pitkin. Voimalaitospato Pamilossa katkaisee suoran veneyhteyden, muutoin vesireitti johtaisi aina Venäjän rajan pinnasta Mutalahdesta Itämerelle saakka. Mutalahdesta Joensuuhun kuljetaan vesitse joka kesä ainakin Karelia-soudun pienvenesarjassa.

Digitaalisessa mielessä Ilomantsi on nykyisin yhdistetty kaikenmaailman verkkoihin Ilonetin välityksellä. Kunnan alueelle on rakennettu erittäin kattava valokuituverkosto, jonka ansiosta vaikkapa Möhkön kylällä, historiallisen rautaruukin maisemissa, pääsee nauttimaan supernopeista nettiyhteyksistä, etätyön tahi viihteen merkeissä.

Karttoja ja muita yhteyksiä