Tarinoita

Ilomantsiin liittyvät tarinat ovat koko suomalaisuuden historian läpäisevä jatkumo; tätä herttaisesti kumpuilevaa, soiden ja järvien riekaleiksi repimää mantua on kuvattu satoja ellei tuhansia vuosia, jo kalevalaisen laulurunon ensilähteiltä saakka. Tarinoissa siis on mistä ammentaa. Eikä tuo pulputtava suoni ole nykyaikanakaan täysin ehtynyt, vaikka uusia laulurunoja julkilauletaankin sangen harvoin. Kaikenlaista muuta tarinaa ilmoille ehtii, osa jopa sivustomme adminin omasta kynästä, oman pään jostakin ehkä taivaansinisestä tai marrashangen harmaasta kammiosta.

Kaikkea ei voi ajatella Ilomantsiin, mutta paljon voi. Viimeisimmäksi olemme yrittäneet nähdä Pogostaa ulkopuolisen silmin, tämän pienimuotoisen tv-sarjan käsikirjoittamisen kautta. Valitettavasti, siinäkään ei voi sano kaikkea – tai edes paljon mitään.

Soroversumissa on paikka, jonne hiljalleen kasautuu tarinoita puolen elämän ajalta, tai puolen elämän maisemissa ehkä muiden elettyjä, tai ehkä kenenkään elämättömiä.

Toivottavasti löydät jotain, mikä hetkeksi koskettaa sinua tai sinun omaa Pogostaasi, missä päin maailmaa se sitten sijaitseekin. Monen suomalaisen sielussa eletään pienen, kohtalaisen syrjäisen ja hiljaisen kirkonkylän arkea. Vaikka tosielämässä asteltaisiin Mannerheimintien vartta.

Huhut ja legendat, niiden joukosta saattaa löytyä tietämättömyyden huttua. Turhaa ja typerää ”urheutta” julkituoda epävarmoja ja todellisuudelle vieraita näkemyksiä. Silti on hyvä olla huhuja ja legendoja, kunhan vaan muistetaan etteivät ne edusta oikeaa totuutta.

Soroversumista poimittua:

Tarinoita Ilomantsista Soroversum-blogissa

Kalevalaista kerrontaa:

Kalevalaisten runojen tietokanta SKVR