Ilomantsi

Ilomantsi, tuo lukuisten laulujen ja runojen innoittaja, läntinen Siperian saareke, savolaisten ja karjalaisten murrospiste, tuo laajojen soiden ja rämeiden rahkasammaleiseen syliin laulettu kansallisaarre, iloinen mantu, itsepäisten, omituisten, iloisten ja innostuneiden ihmisten sekä karhujen ja susien kansoittama erämaan reuna, tuo lempeinä ja kumpuilevina mutta kuitenkin taivaskorkeina soisten korpien ja kiemuraisten vesien kainalosta kohoavien vaarojen maa, tuo hauskasti sijoitettu napa tai kauneuspilkku keskellä Suomi-Neidon aamunkoiton puoleista pakaraa… Ah, Ilomantsi!

Mutta missä se on?

Kuka kukahtelee kulmillani
mikä mättähilläni möyrähtelee
Suhisee sinisillä sijoilla
honganoksilla hihittelee
Se on sopu sydämeni
Ihmiseni isompi ilo
Minun Mantsi

V.Sorola, runoja Ilomantsista

Jos haluat löytää faktatietoa Ilomantsista, kannattaa kaivella Ilomantsin kunnan sivuja. Monet aarteet ovat sielläkin hiukan arkisoran alle kätkettyinä, kuitenkin löydettävissä. Näille TV-sarjan sivuille olemme tehneet muutamia nostoja, etenkin jaksojen aiheisiin liittyen. Lisäksi voit tutustua täällä Ilomantsin historiaan ja toki myös vaihtoehtoiseen historiaan, tarinoihin ja legendoihin.

Yritämme koota täältä löydettäväksi myös Ilomantsiin liittyvää taidetta ja kulttuuria, musiikkia, ruonja, näytelmiä, elokuvia jne. Yritämme olla unohtamatta urheilua, elinkeinoelämää, luontoa, henkilöhistorioita. Ja unohdamme kuitenkin, eihän näin laajaa ja vanhaa pitäjää voi yhdelle nettisivulle pusertaa!

Kaivellaan yhdessä!

Runoja ja muuta ilohippeilyä